請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

明愛賽馬會屯門青少年綜合服務 - 青年叻網上電台

<有感而發>貴到買唔落手

依家咩物品都話加價

係超市想幾包麵都貴左幾毫一包

有d貨品仲貴成幾蚊 見到咁情況真係買唔落手

物價上升 但人工依然無點變過

成日話經濟好左 有薪加

但有無諗過有d行業係完成無加過薪

分分鐘有時仲要減人工

最後亦因為2餐溫飽逼住去做

成日都話來貨價貴左   有時諗都唔知係唔係

承機借人地貴加  我又加 唔加就笨啦

依定唔係非必要既野真係唔會買 貴到咁

發洩完 個人舒服左唔少 ~
嘩~你好精明啊!真係要比我叻你啊!

回復 #1 燕 的帖子

人地曾特首話而家係回歸之後最好嘅時光噃。
物價有加冇減
雖然d超市個d 0係咁話自己至抵至平
又話減左幾多,
其實咪又係特登標高左個價!
人工平不在話,仲有d 超長工時添,
12個鐘做餐懵0既先得個5,6千蚊,
仲要咩鬼技能都集於一身,
做老闆個個真係發達啦!!

又要馬兒好又要馬兒不吃草......:18:
原帖由 silver 於 2007-4-24 12:04 AM 發表
人地曾特首話而家係回歸之後最好嘅時光噃。

阿特首睇野睇表面 對於政府做既野唔睇好

========================

成日都係有加無減

交通又係咁 成日話幾年未加過價

我唔信你到時加左因為經濟唔好又會減返

做商人永遠加左價就唔會減價

好似領匯咁 話賺得少錢

就要加人地租 咁唔係人人都負擔都咁貴既租金

人地都係小本經營姐 最後受害都係消費者

無人黎消費 睇你到時仲話賺得少啦

有賺咪算好啦 有d人分分係虧損
高級模式